Sudjelovanje na FOSDEM 2024

FOSDEM (Free and Open Source Software Developers’ European Meeting) konferencija, održana početkom veljače 2024. godine u Bruxellesu, bila je kao i svake godine nezaobilazan događaj za sve zaljubljenike u slobodni softver i otvoreni kod. HrOpen tim iz Hrvatske otišao je na ov konferenciju s jasnim ciljem – pronaći partnere za DORS/CLUC 2024, najveći događaj te vrste u regiji koji se održava u Zagrebu.

Naša Misija: Pronalazak Partnera za DORS/CLUC 2024

Naš cilj bio je jasan – povezati se s ključnim igračima u zajednici otvorenog koda kako bismo osigurali podršku i partnerstva za DORS/CLUC 2024. Iskustva sa prošlogodišnjih konferencija pokazala su da je FOSDEM idealno mjesto za ovakvu misiju zbog velikog broja prisutnih lidera industrije.

Sastanci i Umrežavanje

Tijekom dva dana konferencije, naš tim je prisustvovao brojnim prezentacijama i panel diskusijama, ali je najveći dio vremena bio posvećen umrežavanju. Uspjeli smo se sastati s predstavnicima renomiranih organizacija kao što su FSFE (Free Software Foundation Europe) i GeekOS Foundation. Ovi sastanci bili su izuzetno produktivni, pružajući nam priliku da razmijenimo ideje i predstavimo planove za DORS/CLUC 2024.

Jedan od najznačajnijih sastanaka bio je s predstavnicima GeekOS Foundationa. Diskutirali smo o mogućnostima njihove podrške kroz sponzorstva, tehničke prezentacije i radionice.

Predavanje Člana Udruge HrOpen

Jedan od članova udruge HrOpen, Andrei Zvonimir Crnković, održao je predavanje na temu “Implementing UDP Protocols in Elixir“. Njegovo izlaganje privuklo je značajnu pažnju i pohvale, demonstrirajući visoku razinu stručnosti i inovativnosti prisutnih članova naše zajednice. Andrei je kroz svoje predavanje na zabavan način predstavio tehničke izazove i rješenja u implementaciji UDP protokola koristeći Elixir, što je bilo izuzetno dobro prihvaćeno među tehničkom publikom.

Tehničke Sesije i Inspiracija

Osim poslovnog dijela, FOSDEM je bio i prilika za tehničko usavršavanje. Prisustvovali smo sesijama koje su obuhvaćale najnovije trendove u razvoju softvera, alatima za automatizaciju i DevOps praksama. Inspirativna predavanja i studije slučaja pružili su nam nove ideje koje ćemo implementirati na DORS/CLUC 2024, kako bismo sudionicima pružili najbolje moguće iskustvo.

Zaključak

Povratak s FOSDEM-a donio je mnogo optimizma i konkretnih planova za DORS/CLUC 2024. Uspostavljeni kontakti i stečena znanja osigurali su da ćemo i naredne godine ponuditi bogat program i atraktivne sadržaje za sve sudionike. FOSDEM 2024 nije bio samo prilika za umrežavanje, već i inspiracija koja će nas voditi kroz organizaciju DORS/CLUC 2024, čineći ga još boljim i relevantnijim za zajednicu otvorenog koda.