Sretan Međunarodni dan volontera!

Drage naše volonterke i volonteri,
želimo vam sretan Međunarodni dan volontera/ki i zahvaljujemo što poklanjajući svoje vrijeme, vještine i entuzijazam zajednici svakodnevno gradite zdraviji, humaniji i sretniji svijet.

Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Hrvatski Zakon o volonterstvu definira volontiranje kao “dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, za koje osoba ne prima novčane nagrade ili druge imovinske koristi”.

Uvažavanje različitosti, nenasilje, humanost, poštivanje ljudskih prava, integracija osoba s invaliditetom, sudionička demokracija, društvena povezanost – samo su neke od tih vrijednosti čijem ostvarivanju volontiranje pridonosi.”
– Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr.sc. Ivo Josipović