DORS/CLUC 2014 – 21. po redu konferencija o Linuxu, slobodnom softveru, otvorenim tehnologijama, normama i podacima

Od 16. do 18. lipnja, nova zgrada HGK na Novoj cesti u Zagrebu ugostit će 21. po redu godišnju konferenciju DORS/CLUC (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux users’ conference). Konferencija, ne samo tradicionalna nego sada i punoljetna, održava se u razdoblju IT-a kada je primjetna sve veća prihvaćenost otvorenih tehnologija i slobodnog softvera u javnom sektoru, u medijima, na startup i inovacijskoj sceni, poslovanju, industriji, obrazovanju i kućnoj primjeni.

Kao i prethodnih godina, predavanja na konferenciji će obuhvatiti široki spektar tema – od onih poslovnih i za krajne korisnike do visoko stručnih i tehničkih tema za stručnjake i profesionalce, te teme koje obrađuju temeljne koncepte slobodnog softvera, otvorenih tehnologija, podataka, pristupa i hardvera. Konferencija će se odvijati kroz kratka lightning-talk petominutna predavanja, polusatna predavanja, višesatne radionice, okrugle stolove i neformalna tematska okupljanja. Tijekom konferencije na raspolaganju će biti i prostor za druženje, opuštanje i rad.

Predavači

DORS/CLUC 2014 ugostit će mnoge istaknute stručnjake iz Hrvatske, regije, Europe i svijeta koji se bave otvorenim tehnologijama. Između ostalih, uz brojna poznata i nova imena, izdvajamo nekoliko ovogodišnjih stranih predavača:

  • Georg Greve – Generalni direktor Kolab Systems AG iz Züricha koji će kroz dva predavanja prenijeti iskustva u poslovanju u EU. Posebno će zanimljvo biti predavanje u kojem ćemo iz prve ruke moći čuti o poslovanju u Minhenu koji zadnjih godina prednjači u EU kao grad koji je uspješno izveo migraciju na slobodan uredski softver i Linux stolna računala.
  • Elizabeth Krumbach Joseph – Inženjerka za virtualizaciju i alate u HP-u i članica vijeća Ubuntu zajednice. Upoznat će nas s načinima testiranja i razvoja jednog od najpopularnijih cloud sustava u svijetu – OpenStack.
  • Miklos Vajna – Razvojni programer The Document Foundationa, organizaciji koja stoji iza najpopularnijeg paketa uredskih programa – LibreOfficea. Na DORS/CLUC 2014 pričat će o najnovijim mogućnostima u nadolazećim verzijama LibreOfficea.
  • Dave Whiteland – Konzultant engleske neprotifne nevladine organizacije MySocitey čiji je cilj širiti tehnologiju u službi civilnog društva, te javne podatke učiniti potpuno otvorenima i dostupnima. Dave se organizaciji pridružio kao programer, a sada putuje svijetom i pomaže ostalima u implementaciji sustava otvorenog koda koje je razvio MySociety. Nastupiti će s predavanjem “Dijelimo stvari koje rade ili: “hej, upravo mi je došla nečija jako dobra zamisao!”.
  • Marian Marinov – Marian je sistemski administrator s više od četrnaest godina iskustva, i nekoliko nastupa na ovoj konferenciji prethodnih godina. Osnivač je i izvršni direktor 1H LtD-a – softverske tvrtke u Bugarskoj koja pruža usluge optimizacije i upravljanja softverom razvijenim za potrebe davateljausluga hostinga. Tema Marianovih predavanja je teško ukratko opisati – vrhunski uradi-sam projekti korištenjem otvorenog koda i otvorenog hardvera.

No to je samo mali dio onoga što se sprema od predavanja, radionica i neformalni unconference tematskih okupljanja. Na konferenciji će kroz tri dana nastupiti i mnogi drugi zanimljivi predavači, a za detaljnije informacije i popis svih predavanja pratite službenu web stranicu konferencije http://2014.dorscluc.org koja se stalno nadopunjuje, te društvene mreže.

Registracije sudionika su otvorene, a do 9. 6. 2014. u 13 sati će kotizacije biti dostupne po povoljnijim cijenama. Više informacija možete doznati na http://2014.dorscluc.org/hr/2014/05/29/otvorene-prijave-za-dc2014. Registraciju možete obaviti putem weba na adresi http://2014.dorscluc.org/prijave/.