Akademija otvorenih podataka za mlade

Pula, 2. rujna 2016. godine – Svježe ideje i visokospecijalizirana znanja koja posjeduju mladi, u sinergiji s podacima javnog sektora na lokalnoj razini spremnim za ponovnu uporabu u neke nove, inovativne svrhe, rezultirali su predstavljanjem mogućih novih usluga za građane i lokalnu zajednicu, i to u vidu aplikacija za mobitele i druge platforme.

Najkraći je to način da se opiše ishod, ali i inspirativna atmosfera koja je vladala na drugoj po redu Akademiji otvorenih podataka za mlade, koja je održana u Puli, od 28. kolovoza do 2. rujna 2016., u organizaciji Povjerenice za informiranje i Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet, uz potporu Grada Pule i Studentskog centra Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te brojnih drugih partnera i sponzora.

logo2016

Akademiju je pod stručnim vodstvom hrvatskih i stranih stručnjaka pohađalo 24 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Južne Afrike. Uspjeh Akademije ogleda se u partnerstvu i suradnji stručnjaka iz javnog, privatnog i civilnog sektora u rješavanju problema s kojima se suočavaju lokalne zajednice, kao i poticanju inovativnosti mladih sudionika, koji su radom u timu iznjedrili 4 ideje: aplikacija TINJA koja na interaktivnoj mapi omogućava pronalazak financijski isplativih lokacija s dovoljno sunčeve energije za ugradnju solarnih panela te istovremeno povezuje tvrtke zainteresirane za izgradnju panela s nezaposlenom mladom populacijom; aplikacija MINE koja na jednom mjestu građanima lokalne zajednice omogućava pristup svim informacijama o javnim dobrima te im omogućuje uključivanje u proces donošenja odluka; aplikacija MENTOR GYM koja profesionalcima iz određene struke omogućuje da postanu mentori na način da ih spaja s potencijalnim vježbenicima, odnosno onima koji traže ili žele promijeniti posao; aplikacija LOBI koja potiče prodaju lokalnih proizvoda kroz ulaganja građana u lokalne obrtnike i male poduzetnike i sustava nagrađivanja građana korištenjem kupona kod istih. Tijekom osmišljavanja aplikacija pokazala se potreba za otvaranjem što više skupova podataka, poput različitih geolokacijskih i meteoroloških podataka, podataka vezanih za okoliš, izvore energije, turizam, kulturu, infrastrukturu, zaposlenost itd.

Po završetku Akademije održana je konferencija za medije, koju su otvorili gradonačelnik Pule g. Boris Miletić, istarski župan g. Valter Flego i rektor Sveučilišta u Puli g. Alfio Barbieri, a o širem okviru otvorene vlasti i otvorenih podataka govorili su povjerenica za informiranje dr. sc. Anamarija Musa, član upravnog odbora udruge HROpen Miroslav Schlossberg, nezavisna izvjestiteljica za Hrvatsku Partnerstva za otvorenu vlast Ivona Mendeš te tehnička ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović.

Slike: Open Youth Academy, dijeljeno pod Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)

Povjerenica za informiranje dr. sc. Anamarija Musa tom je prilikom istaknula: „Informacije javnog sektora predstavljaju nedovoljno iskorišten, ali ogroman potencijal za poboljšanje svakodnevnog života građana i poduzetnika te propulzivni razvoj gospodarstva temeljenog na novim tehnologijama i da je upravo taj moment bio izuzetno vidljiv na Akademiji. Uređeno društvo koristi sve svoje potencijale, i to na optimalan način, a otvaranje podataka javnog sektora bitan je preduvjet za razvoj svakog društva u 21. stoljeću“.

Također, tehnička ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović je u svom obraćanju izrazila velik entuzijazam što se tiče provedbe inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Hrvatskoj, ističući kako je smatra izuzetno važnom te da kao istraživačica, ali i kao ministrica i predsjednica Savjeta navedene Inicijative smatra izuzetno važnom suradnju svih dionika: predstavnika vlasti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, predstavnika akademske zajednice, civilnog društva i samih građana, čemu trebaju pridonijeti otvoreni podaci te općenito otvorenost i transparentnost vlasti na svim razinama.

Potom su 4 tima mladih iz čitavog svijeta predstavila navedene ideje za izradu aplikacija za mobitele i platformi koje koriste različite otvorene podatke javne uprave, zorno prikazujući kako pravilno upotrijebljeni već postojeći podaci javne uprave mogu donijeti poboljšanja i bolje usluge u svakodnevni život lokalne zajednice, razvoj postojećih usluga i poticanje održivog razvoja.

Pobjednički tim TINJA je istoimenom aplikacijom osvojio kao nagradu put u Pariz na Globalni summit inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast (OGP).

Akademiju omogućili sponzori i partneri:
Combis, Etalab, Fakultet organizacije i informatike, Grad Pula, Hakom, Hrvatska zajednica županija, Hrvatski savez informatičara, Istarski eko proizvodi, Ketchup Agency, Microsoft, Ministarstvo uprave, Netokracija, Omega Software, Open Data Kosovo, Open Government Partnership, ProPuh, Regional Cooperation Council, Studentski centar Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Switzerlab, The Engine Room, Transparency International BiH, UNDP, Ured za udruge Vlade RH, Veleposlanstvo Francuske Republike u RH, Veleposlanstvo Kanade u RH, Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, Verax, Zelena Istra