Konferencija Otvoreni podaci i civilni hakeri: od usamljenih primjera do standarda

CodeAcross & OpenDataDay banner

Hrvatska udruga za otvorene sustave i internet,
ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku
pozivaju Vas na konferenciju

Otvoreni podaci i civilni hakeri: Od usamljenih primjera do standarda

koja će se održati u
petak, 4. ožujka 2016. godine
10.00-14.00 sati
u Algebri, Ilica 242, Zagreb

Povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka, udruga HrOpen i njena ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku, uz podršku GONG-a, Povjerenika za informiranje i neformalne inicijative HollaBack! Hrvatska, Vas pozivaju da u petak, 4. ožujka 2016. sudjelujete na otvorenju vikenda građanskih inovacija i panel diskusiji o učenju programiranja u školama u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Sudionici će raspravljati o postignutom napretku, ali i izazovima u reformi školskog kurikuluma za informatiku.

Cilj ove konferencije omogućiti je raspravu s ključnim dionicima iz vladinog sektora, poduzetnika, neprofitnog sektora i građana u svrhu podizanja svijesti i stvaranja mreže mladih u području programiranja inovativnih rješenja korištenjem otvorenih podataka, kao i ideje za buduće projekte.

U sklopu konferencije održat će se panel diskusija na kojoj će sudjelovati predstavnici vlade, udruga, privatnog sektora i građani, s koje se kao ishod očekuje formulacija preporuka za kvalitetniju edukacija mladih u području programiranja.

Dodatno, svrha okruglog stola je i razmjena gledišta, iskustava i ideja za prevladavanje prepreka u naporima različitih društvenih dionika da se u pogon stavi ovaj značajan resurs – potencijal informacija javnog sektora u svrhu društveno-gospodarskog rasta.
Okrugli stol je namijenjen stručnoj javnosti, prije svega obrazovnom sektoru, profesorima i učiteljima informatike, privatnom IT sektoru, službenicima za informiranje, urednicima i administratorima podatkovnih čvorova u javnom sektoru, službenicima koji su zaduženi za web sadržaj, stručnjacima za otvorene podatke, kao i drugim zainteresiranim osobama.

Uz izlaganja Povjerenice za informiranje, predstavnika Ministarstva uprave, stručnjaka za školski kurikulum, socijalnih partnera i organizacija civilnog društva, predviđena je i otvorena rasprava na kojoj će sudionici razmijeniti stajališta i iskustva vezana uz razvoj kodiranja u Republici Hrvatskoj i njegovoj praktičnoj primjeni, te razmotriti daljnje korake u kontekstu ostvarenja tog cilja.

PROGRAM

9.30 – 10.00 REGISTRACIJA
10.00 – 12.00 PANEL DISKUSIJA

  • Anamarija Musa, Povjerenica za informiranje RH
  • Tomislav Vračić, načelnik sektora za infrastrukturu, Ministarstvo uprave RH
  • Lidija Kralj, voditeljica stručne radne skupine za kurikulum informatike
  • Bela Ikotić, Business incubator BIOS ltd. (Member of Osijek Software City)
  • Vedrana Miholić, ambasadorica eSkills inicijative i predsjednica udruge Programerko
  • Eben Groenwald, UK lead for Coding Education Policy
  • Tomislav Ciceli, voditelj Službe za Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka u Sektoru za infrastrukturu prostornih podataka, DGU

12.00 – 12.30 KAVA
12.30 – 14.00 RASPRAVA – TRIBINA

  • Izazovi u radu s otvorenim podacima javne uprave
  • Izazovi u programiranju aplikacija koje koriste otvorene podatke javne uprave
  • Daljnji koraci i suradnja na razvoju programiranja za mlade u Republici Hrvatskoj

Potvrdite vaš dolazak!

 

U nastavku konferencije, održati će se vikend hackathon na kojemu će sudionici moći razviti open source aplikacije za pomoć građanima. Više o hackathonu pogledajte na stranici događaja i GitHub repozitoriju.

 

Sponzori:
CAC & ODD 2016 sponsors