Poziv na openSUSE konferenciju u Dubrovniku, od 24. do 28. travnja

250x250U Dubrovniku će se od 24. do 28. travnja održati šesta po redu openSUSE konferencija. Organizaciju konferencije ispred openSUSE zajednice vodi Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet (HrOpen) pod tehničkim pokroviteljstvom FER-a, uz pomoć Hrvatske udruge Linux korisnika (HULK) i Sveučilišta u Dubrovniku koje će biti i domaćin konferencije. Sudjelovanje na konferenciji je potpuno besplatno, a osim zanimljivih predavanja i aktualnih tema o otvorenim tehnologijama, posjetitelji će biti u prilici upoznati istaknute pojedince iz mnogih poznatih projekata otvorenog koda.

Iako je sudjelovanje na konferenciji potpuno besplatno, registracija za sudjelovanje je obavezna, a moguće ju je izvršiti putem stranice konferencije: conference.opensuse.org. Također, još uvijek su otvorene prijave predavanja pa sve zainteresirane pozivamo da prijave prijave temu.

openSUSE konferencija

openSUSE konferencija je godišnje okupljanje zajednice slobodnog softvera koja surađuje na razvoju operacijskog sustava – distribucije Linuxa pod nazivom openSUSE. Konferencija svake godine ima definiranu temu koja se bavi aktualnim pitanjima u openSUSE zajednici. Ove godine je tema Snaga za promjene (engl. The strength to change).

Kada se radi o slobodnom softveru i softveru otvorenog koda, promjena je nešto što je konstantno. U vrijeme kada mobilnim uređajima, koji su pretežno temeljeni na novim operacijskim sustavima kao što su Android i Chrome OS, vrtoglavo raste popularnost i projekti kao što su openSUSE se moraju prilagoditi. Promjene nisu lagane, ali su nužne za razvoj i nastavak konkurentnosti i inovativnosti.

Kao i na svim prethodnim konferencijama, neće izostati predavanja, radionice i diskusije u prijateljskoj i poticajnoj okolini koja čini razmjenu znanja i uspostavu novih poznanstva lakima. Kako bi se odmorili od predavanja, predviđene su i zabave, od kojih nikako ne biste trebali preskočiti centralnu zabavu koja će se održati u nedjelju, 27.4. na plaži s pogledom na dubrovačke zidine. Kako bi bolje dočarali duh openSUSE konferencije, pročitajte izvještaje s prošlogodišnjeg događaja koji je održan u Grčkoj u Solunu (izvještaji prvi dandrugi danitreći dan) ili neke od prijašnjih događaja koji su održani u Pragu i Nürnbergu.

oSC2013 group photo_small

Teme konferencije

Usprkos tome što je konferencija ponajprije okupljanje zajednice koja razvija openSUSE Linux distribuciju, teme konferencije su šire i biti će zanimljive svakome tko je zainteresiran za tehnologiju, naravno ponajprije otvorene tehnologije i Linux, a uključuju četiri osnovna skupa tema:

 • Teme za krajnje korisnike
 • Poslovne teme
 • Zajednica i openSUSE projekt
 • Tehnologija i razvoj

Mjesto održavanja konferencije

Konferencija će se održati u Sveučilišnom Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. Kampus je udaljen samo 5 minuta hoda od centra Dubrovnika, tj. od stare gradske jezgre. Izvana, zgrada kampusa se izgledom u potpunosti uklapa u stari izgled Dubrovnika, dok se iznutra odlikuje potpuno modernim dizajnom i modernom opremom, što možete pogledati u galeriji fotografija.

oSC14 Building2_small

Poziv predavačima

Bitna informacija za sve zainteresirane predavače je da je call for papers još uvijek otvoren pa je predavanja moguće prijaviti do kraja ožujka putem weba konferencije.

OpenSUSE konferencija tradicionalno ima glavnu temu, te nekoliko podtema. Ovogodišnja glavna tema je: “The Strength to Change“ / “Snaga za promjene“.

Kroz povijest mnogi su mudraci, od starogrčkog filozofa Heraklita do našeg pjesnika Petra Preradovića, primijetili da je jedina konstanta u ovom svijetu – promjena, i naravno, to je slučaj i sa slobodnim softverom. Usponom mobilnih uređaja i s njima povezanih operacijskih sustava poput Androida i Chromium OS-a, mijenjaju se pravila igre. Isto tako se i openSUSE projekt i IT zajednice moraju prilagoditi, o čemu se u zajednici i vode mnoge rasprave.

Krajnji korisnici (Geeko Enthusiast):

Korisnički niz predavanja i radionica omogućava naprednim korisnicima bilo koje aplikacije da podijele svoje znanje i trikove koje primjenjuju da iz aplikacija koje koriste izvuku najviše. Znate li za koristan, ali ne očit feature, prezentirajte njegovu primjenu kolegama Geekoima (hr. Guštreber 🙂 ) korisnicima u ovom tracku. Teme uključuju, ali nisu ograničene na: aplikacije, desktop okruženja, multimedijska rješenja i igre.

Poslovni korisnici (Geeko for suits):

Poslovni niz predavanja pruža priliku svima koji koriste openSUSE i/ili FOSS u svom poslu da prezentiraju jedinstvene izazove s kojima se susreću. To uključuje, ali nije ograničeno na probleme i rješenja sučeljavanja s regulatornim institucijama, drugim poslovnim subjektima, obukom djelatnika, i promjenjivim smjerovima tehnologije.

Zajednica i openSUSE projekt (Geekos around the world):

Predavanja u ovom području fokusiraju se na aktivnosti projekta i zajednice, uključujući, ali ne ograničavajući se na vođenje openSUSE projekta, marketing, umjetnička djela i izvješća podržavatelja. U mnogim slučajevima, ovakav niz predavanja stvara snažan osjećaj zajedništva projekta kao cjeline, dok raspravljamo o jedinstvenim izazovima s kojima se Open Source Zajednica sučeljava. Ako imate ideje koje mogu pomoći zajednici da bude snažnija, uključite se.

Tehnologija i razvoj (Geeko tech):

Predavanja u ovom području usredotočena su na tehnologiju sustava i razvoj distribucije. Uključujući, ali ne ograničeno na izgradnju softverskih paketa, alate, prakse i metode razvoja, testiranja i debuggiranja; Infrastrukturni softver, strategije implementacije i praćenje. Ova prdedavanja pomoći će da pojedini posjetitelji steknu razumijevanje mnoštva alata koje mogu koristiti dok rade na razvoju za distribuciju i druge uzbudljive projekte.

Detalji

Moguće je prijaviti četiri tipa predavanja:

 • Kratko predavanje (30 min)
 • Dugo predavanje (60 min)
 • Lightning Talk (15 min)
 • Radionica (2 – 4 sata)

Ukoliko želite savjete kako pripremiti predavanje preuzmite upute za predavače , pročitajte članke kako organizirati radionice i “Svaka ptica svome jatu leti” sjednice.

Lokalni organizacijski odbor

Lokalni organizacijski odbor konferencije, koji se sastoji od članova udruga HrOpen i HULK i djelatnika FER-a i FOI-a Sveučilišta u Zagrebu, te Sveučilišta u Dubrovniku, vodi organizaciju ispred openSUSE zajednice. Za sva dodatna pitanja oko konferencije obratite se na adresu osc14team@open.hr.

Članovi lokalnog organizacijskog odbora:

 • Svebor Prstačić, predsjednik HrOpen-a
 • Tomo Sjekavica, asistent na Sveučilištu u Dubrovniku
 • Ivan Guštin, predsjednik HULK-a, poduzetnik
 • Darko Grabar, dopredsjednik HrOpen-a, Voditelj Centra za razvoj programskih proizvoda na FOI-u

Vidimo u Dubrovniku!

 

Leave a Comment