Vendor-neutral technical security symposium na FOI-u

Već tradicionalno, treću godinu zaredom, nakon festivala dobrih emocija, u Varaždin na red dolazi znanost u kombinaciji s privatnim sektorom, odnosno, simpozij sigurnosti, poznatiji kao fsec.

fsec se i ove godine održava u sklopu znanstvene konferencije CECIIS u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike,  Sveučilišta u Zagrebu i to od 18. – 20.9.2013, a na njemu će se naći veći broj stručnjaka, ali i početnika, s interesom na području informacijske sigurnosti, kako iz Hrvatske, tako i iz regije.

Neovisni stručnjaci, vrlo često bez dlake na jeziku, već će na otvorenju konferencije predstaviti trenutna kretanja u Hrvatskoj i regiji na području sigurnosti informacija i informacijskih sustava, te predstaviti najnovija viđenja stanja sigurnosti u Hrvatskoj u odnosu na europska i svjetska kretanja. Zatim će se, za vrijeme trajanja konferencije, prezentacije usmjeriti prema dvije različite pruge. Jedna u smjeru tehničkih znanja i vještina, a druga u projektno-organizacijskom smislu sigurnosti.

Dovoljno je, barem za sada, podijeliti samo neka imena koja će se naći ispred projektora. Darko Perho koji dolazi u ime nacionalnog CERT-a, započet će događanje s kratkim pregledom napada na hrvatskoj sceni, te predstaviti europski projekt Advanced Cyber Defence Center. Inženjeri iz Niminuma Vedran Krivokuća i Ivan Špoljarić, kao što to i priliči svjetski certificiranim inženjerima, otkrit će mnogo zanimljivih stvari iza privlačnog naslova Anatomija PHP shell skripti. Što stvarno može Hyper-V Server u aspektima sigurnosti odgovorit će Tomica Kaniški iz Citusa, a nezaobilazno će se pojaviti i Dobrica Pavlinušić, koji će, pak, govoriti o hakiranju hardvera, Jedan od glavnih developera sqlmap-a Miroslav Štampar će nam pričati o heurističkim metodama u sqlmap-u, Ivan Voras iz FER-a će nam pričati o brzim hashevima, Vatroslav Mileusnić iz Farmerona o usporedbi mehanizama sigurnosti u raznim DBMS-ovima, Bernard Toplak iz Orion Informatike o razvoju sigurnih aplikacija za  mobitele, Kristijan Skračić iz LSS-a FER će pričati o OTP generatorima u e-commerceu, Mario Šuvajac iz Reversing Labsa pričati će o izradi unpackera, Tomislav Androš iz Diverta prikazati će nam mehanizme forenzike Windows registry-a te Vlatko Košturjak iz Diverta će pričati o propustima kriptografske implementacije u mrežnim uređajima jednog poznatog svjetskog proizvođača.

I ne zaboravite, u duhu otvorenosti, fsec niti ove godine nije događanje koje se temelji na stvaranju profita, te je otvoreno za sve  zainteresirane, a na životu ga održavaju privatne donacije sudionika. Prošle godine tražilo se mjesto više, a organizatori se nadaju da će tako biti i ove.

Više informacija je moguće pronaći na Webu http://fsec.foi.hr/, ili putem emaila.